Składniki;
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml. oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo;
600 g świeżych owoców lub zamrożonych ( u mnie mrożone jagody )
Wykonanie;
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier cały czas mieszając. Następnie dodać po jednym żółtku i niewielką stróżką wlewać olej. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i otarta skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką,przelać do formy o wymiarach 30×20 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać owoce. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170C około 45-60 minut lub do suchego patyczka.