Składniki;
25 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżka kakao
Wykonanie;
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Do masy dodawać ciągle ucierając po jednym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać stopniowo do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Połowę ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki, resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne ciasto, i zamieszać je delikatnie widelcem by powstał wzór marmurkowy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika180C. i piecz 50- 60 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.